Υγιεινό Χριστουγεννιάτικο Μοσχαράκι με μυρωδικά, κάστανα και πορτοκάλι!
- ANCS office Κωστακη Ελενη
- 19 Δεκ 2024
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που φέρνει μαζί της γιορτινά τραπέζια γεμάτα γεύσεις και αρώματα. Αν θέλετε μια παραδοσιακή αλλά ταυτόχρονα υγιεινή επιλογή, αυτό το μοσχαράκι με μυρωδικά, κάστανα και πορτοκάλι είναι η ιδανική συνταγή. Απλό, νόστιμο, με λίγες θερμίδες και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Υλικά για μοσχαράκι με μυρωδικά :
1 κιλό μοσχαράκι (ελιά ή σπάλα, κομμένο σε μερίδες)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. δεντρολίβανο
1 κ.γ. θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι νερό (ή ζωμός λαχανικών)
Εκτέλεση:
Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ, βάλτε το μοσχαράκι και προσθέστε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σκόρδο, το μέλι, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο. Αν έχετε χρόνο, αφήστε το για 2-3 ώρες για πιο πλούσια γεύση.
Σοτάρισμα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά. Βγάλτε το κρέας και αφήστε το στην άκρη.
Λαχανικά: Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε τα κρεμμύδια και τα καρότα και σοτάρετε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά.
Μαγείρεμα: Επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα, σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το νερό ή το ζωμό λαχανικών, τα κάστανα και σκεπάστε την κατσαρόλα.
Σιγοβράσιμο: Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1,5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε το μοσχαράκι ζεστό, πασπαλισμένο με λίγο φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι. Συνοδεύστε το με πουρέ γλυκοπατάτας, καστανό ρύζι ή ψητά λαχανικά για ένα πλήρες και υγιεινό
Συμβουλές για Υγιεινό Μαγείρεμα
Άπαχο Κρέας: Χρησιμοποιήστε άπαχο κομμάτι μοσχαριού για λιγότερο κορεσμένο λίπος.
Μείωση Αλατιού: Περιορίστε το αλάτι και ενισχύστε τη γεύση με βότανα και μπαχαρικά.
Υγιεινές Συνοδευτικές Επιλογές: Προτιμήστε συνοδευτικά όπως λαχανικά στον ατμό ή ψητά για να κρατήσετε το γεύμα θρεπτικό.
Αυτή η συνταγή θα γεμίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας με αρώματα και γεύσεις που θα ευχαριστήσουν όλους τους καλεσμένους σας. Καλή σας όρεξη !
Καλές Γιορτές!!!
Commentaires