Η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων είναι πιά γεγονός και η αγωνία των μαθητών είναι μεγάλη. Σύμμαχός τους σε αυτή την προσπάθεια είναι φυσικά η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που όχι μόνο συμβάλει στην θρέψη του οργανισμού τους, αλλά και στην αυξημένη απόδοση στο διάβασμα. Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τα παιδιά χρειάζονται τροφές με ενέργεια, που θα κρατούν σε εγρήγορσή το μυαλό τους και που θα τους δώσουν τις απαραίτητες βιταμίνες για να ενισχύσουν τη μνήμη τους αλλά και τη διάθεσή τους.
![ΜΠΑΡΕΣ](https://static.wixstatic.com/media/11062b_56a7be6c373e4b5e8795869305c78591~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/11062b_56a7be6c373e4b5e8795869305c78591~mv2.jpg)
Ωστόσο, λόγω περιορισμένου χρόνου, χρειαζόμαστε σνακ τα οποία θα καταναλώνονται εύκολα, γρήγορα και θα μας προσφέρουν αυτή την ιδιαίτερη γευστική ικανοποίηση χωρίς όμως να μας βαρύνουν, όπως συνήθως συμβαίνει με σνακ πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη. Πάμε να δούμε μερικές συνταγές που μας καλύπτουν όλα τα παραπάνω:
Μπάρες με βατόμουρα
Υλικά: (για 8-10 τεμάχια)
Για την βάση θα χρειαστούμε :
180 γρ. βρώμη
60 γρ. τριμμένους ξηρούς καρπούς
3-4 κ.σ. ταχίνι
2 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
1 φλιτζάνι βατόμουρα
φυστικοβούτυρο / αμυγδαλοβούτυρο
150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης μας στο multi και αναμειγνύουμε καλά. Ύστερα σε ένα τετράγωνο, κατά προτίμηση ταψάκι, πάνω σε μια λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα και πιέζουμε για να δημιουργήσουμε μια καλή στρώση. Στην συνέχεια αφού έχουμε λιώσει τα βατόμουρα, τα απλώνουμε από πάνω μαζί με το φυστικοβούτυρο/αμυγδαλοβούτυρο και βάζουμε στο ψυγείο το μείγμα. Όταν πλέον θα έχει παγώσει ρίχνουμε από πάνω την λιωμένη κουβερτούρα και κόβουμε σε κομμάτια.
![OVERNIGHT OATS](https://static.wixstatic.com/media/820f80_1e2265b8b0724e789b53daabacea9fe3~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_651,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/820f80_1e2265b8b0724e789b53daabacea9fe3~mv2.jpg)
Overnight oats
Υλικά (για 1 μερίδα):
2-3κ.σ. βρώμη
2κ.σ. σπόροι chia ή λιναρόσπορο
Μισό φλ. γάλα 1,5% ή φυτικό
1κ. γ μέλι
1κ. σ ξηροί καρποί ή 1κ. σ βούτυρο καρπού (αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο κ.ο.κ)
½ φλιτζάνι μύρτιλα ή βατόμουρα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, προσθέτουμε τους σπόρους chia- λιναρόσπορο, τις νιφάδες βρώμης και το μέλι και το αφήνουμε για 15’ μέχρι να πάρει μια παχύρευστη μορφή. Στη συνέχεια βάζουμε τη μισή ποσότητα από τα μύρτιλα σε ποτήρια σερβιρίσματος και από πάνω προσθέτουμε το μίγμα της βρώμης. Στο τέλος βάζουμε τους ξηρούς καρπούς ή το βούτυρο καρπού και τα υπόλοιπα μύρτιλα. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο. Μόλις ξυπνήσουμε έχουμε έτοιμο το πρωινό μας.
![ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΜΕΟΥΡΑ](https://static.wixstatic.com/media/820f80_c53c455e453f4174a293a21a65be4be1~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/820f80_c53c455e453f4174a293a21a65be4be1~mv2.jpg)
Κέικ με κόκκινα φρούτα
Υλικά:
240 γρ. αλεύρι βρώμης
1 κ.γ. baking powder
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. ταχίνι
2 ασπράδια αυγού
60γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
½ φλιτζάνι σιρόπι αγαύης ή 2κ. σ μέλι
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
¼ φλιτζάνι γάλα 1,5% ή φυτικό
280γρ. σμέουρα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι βρώμης μαζί με το γάλα, τα ασπράδια αυγού και το στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Χωρίζουμε το μείγμα σε μερίδες και το βάζουμε σε μικρά ατομικά φορμάκια ή σε αντικολλητική φόρμα κέικ. Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180-200 βαθμούς.
Η διατροφή μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και στην πνευματική μας απόδοση. Εμπλουτίζοντας την καθημερινότητά μας με συγκεκριμένες τροφές μπορούμε να βελτιώσουμε την μνήμη, την νοητική λειτουργία μας, την πνευματική μας υγειά αλλά και την διάθεσή μας.
留言