
Η περίοδος της νηστείας είναι συνδεδεμένη με την αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και το αίσθημα της εσωτερικής κάθαρσης- αποτοξίνωσης. Ωστόσο, τις μέρες αυτές το ερώτημα ‘’ τι θα φάμε σήμερα;’’ γίνεται ακόμη πιο έντονο, καθώς θεωρητικά έχουν περιοριστεί αρκετά οι επιλογές για τη μαγειρική μας. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Το ότι λείπει το κρέας και τα υποπροϊόντα του από το πιάτο μας δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ευφάνταστα και θρεπτικά γεύματα. Παρακάτω δίνονται συνταγές και προτάσεις νηστήσιμων γευμάτων με τροφές από διάφορες κατηγορίες, (όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά κ. α. ) τις οποίες μέχρι τώρα ίσως δεν είχατε σκεφτεί, και ήρθε η στιγμή να τις δοκιμάσετε!
“Ποιος είπε ότι οι νηστίσιμες συνταγές είναι μονότονες;”
ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
1. Μεσογειακή μακαρονάδα με ελιές:

Υλικά για 4-5 μερίδες:
1 πακέτο ζυμαρικά ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
2 πιπεριές
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 κλαράκια μαϊντανό1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με βραστό και αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια μαζί με δύο κουταλιές ελαιόλαδο και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες, τα σοτάρουμε ελαφρώς και στην συνέχεια απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά.
Μόλις βράσουν τα μακαρόνια τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε και αυτά στο τηγάνι με τις πιπεριές και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τις ελιές μας, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
2. Κριθαρότο λαχανικών με sauce από ταχίνι

Υλικά για 3-4 μερίδες:
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
2 καρότα ψιλοκομμένα σε καρέ
2 κολοκύθια ψιλοκομμένα σε καρέ
250 γρ. ασπρομανίταρα σε φέτες
2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες σε καρέ
2 κίτρινες πιπεριές ψιλοκομμένες σε καρέ
2 πορτοκαλί πιπεριές ψιλοκομμένες σε καρέ
2 φλ. Κριθαράκι ολικής άλεσης
5 φλ. νερό
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης
λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε πρώτα σε μια φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2′-3′, ανακατεύοντας για να μην πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, το κολοκύθι, τις πιπεριές και τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε για 2′-3′ να μαραθούν ελαφρά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.
Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10′, ανακατεύοντας τακτικά και σε χαμηλή φωτιά, γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Όταν βράσει το κριθαράκι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Για την sauce: Διαλύουμε το ταχίνι σε λίγες κουταλιές χλιαρό νερό. Όλο μαζί το ρίχνουμε στο φαγητό και ανακατεύουμε καλά.
Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε με λεμόνι.
3. Ριζότο με γαρίδες, κάρυ και πιπεριές

Υλικά για 4 μερίδες:
1 συσκευασία μεγάλες γαρίδες (1 κιλό)
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας κάρυ
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι καστανό
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσουν για 2-3 λεπτά να πάρουμε το ζωμό και τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κάρυ να βγάλει τα αρώματα του για μερικά λεπτά.
Κόβουμε τις πιπεριές μας σε μικρούς κύβους και τις ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και ρίχνουμε στη κατσαρόλα το ζωμό από τις γαρίδες και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε συχνά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό, όσο χρειάζεται για να ψηθεί το ρύζι.
Μερικά λεπτά πριν τελειώσει το ρύζι, ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τις γαρίδες και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν μέχρι να μείνει το φαγητό χωρίς υγρά.
ΟΣΠΡΙΑ - ΣΙΤΗΡΑ
1. Σαλάτα με φακές και κινόα

Υλικά για 3-4 μερίδες:
1 ½ φλ. φακές ψιλές
1 φλ. κινόα ανάμεικτη
2 ώριμα αβοκάντο
12 μακρόστενα ντοματίνια κομμένα στη μέση
2-3 πολύ τρυφερά φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μπόλικο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό (φύλλα)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ ξύδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα φακές με κινόα, βράζουμε πρώτα τις φακές σε μικρή κατσαρόλα για περίπου 25 λεπτά σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Τις ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό. Τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν, και τις βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
Βάζουμε την κινόα σε λεπτό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό που θα τρέχει να μην είναι πλέον λευκό, αλλά να βγαίνει διάφανο.
Βάζουμε την κινόα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να την σκεπάζει και σιγοβράζουμε μέχρι να σκάσει ο καρπός, για περίπου 10 λεπτά και να ανοίξει, αλλά όχι να λιώσει.
Αλατίζουμε την κινόα την ώρα που βράζει.
Τη στραγγίζουμε καλά και την ρίχνουμε στις φακές.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι, καθώς και τα φρέσκα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε τη σαλάτα
Σερβίρεται σκέτη σαν γεύμα η γαρνιτούρα πλάι σε κρέας η πουλερικά.
2. Σπιτικά φαλάφελ

Υλικά για 1 μερίδα:
1 μερίδα ρεβίθια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
1/4 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κούπα φρέσκο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
1 κουταλιά του τσαγιού κύμινο
1 κουταλιά του τσαγιού κόλιανδρο
1 κουταλιά του τσαγιού αλάτι
πιπέρι
1 λαδόκολλα
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώστε μία λαδόκολλα.
Βάλτε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάδι, τον μαϊντανό, το λεμόνι, το κύμινο, το κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπλέντερ. Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο σταματήστε. Αφήστε το μείγμα να έχει μερικά κομματάκια μέσα ώστε να είναι τραγανό. Μετά, ρίξτε την σόδα και το αλεύρι. Έτσι, το μείγμα θα γίνει πιο συμπαγές. .
Κάντε το μείγμα μικρές μπαλίτσες σαν κεφτέδες και βάλτε τους στην λαδόκολλα.
Ψήστε 10-12 λεπτά από την μία μεριά, γυρίστε τους κεφτέδες και ψήστε τους για άλλα 10-12 λεπτά από την άλλη μεριά.
3. Κεχρί με ψητά λαχανικά

Υλικά 3-4 μερίδες:
1 φλιτζάνι κεχρί
1 κολοκύθι
1/2 πιπεριά κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί
1 μελιτζάνα
1 κρεμμύδι
Ρίγανη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
για τη σάλτσα:
3 κ.σ. ταχίνι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
10 φύλλα δυόσμου
1 σκελίδα σκόρδο
χυμός 1/2 λεμονιού
1/2 κ.γ. κύμινο
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβω τα λαχανικά, τα βάζω σε ένα μπολ, προσθέτω το λάδι, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνω κ ανακατεύω καλά. Μεταφέρω τα λαχανικά σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο μεταξύ βράζω το κεχρί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε μπλέντερ χτυπώ όλα τα υλικά της σάλτσας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρω σε πιατέλα το κεχρί, από πάνω τοποθετώ τα λαχανικά κ περιχύνω με τη σάλτσα.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
1. Τραγανά και αφράτα μπιφτέκια λαχανικών

Υλικά για 10-12 μπιφτέκια:
1 καρότο
λίγα μανιτάρια (φρέσκα ή κονσέρβα)
1 πατάτα
1 κρεμμύδι (ξερό ή φρέσκο)
1 μελιτζάνα
1 κολοκυθάκι
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
λίγο καλαμπόκι κονσέρβα
1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα τα γούστα)
μαϊντανό
πιπέρι αλάτι
λίγο λάδι
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι βρώμη αλεσμένη
Εκτέλεση:
Αλέθουμε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ.
Τα ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι, τη βρώμη και το λάδι.
Αφήνουμε το μείγμα λίγο να ξεκουραστεί και να δέσει.
Πλάθουμε τα μπιφτεκάκια και τα ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά.
2. Kεφτεδάκια μελιτζάνας με σάλτσα ντομάτας

Υλικά για 3-4 μερίδες:
1 κιλό μελιτζάνες
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν-πάουντερ
Φαρίνα ολικής άλεσης όσο πάρει
Αλάτι-πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
1 κιλό ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
1 δαφνόφυλλο
4 κόκκους μπαχάρι
1 ποτήρι νερού νερό χλιαρό
2 φύλλα βασιλικού ή δυόσμου(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει η φλούδα τους.
Αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, μπέικιν και τα καρύδια ψιλοκομμένα.
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να βγάλει τα υγρά της η μελιτζάνα.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη φαρίνα μέχρι να γίνει ένα μείγμα σφικτό έτσι ώστε όταν θα πλάθουμε τους κεφτέδες να διατηρούν το σχήμα τους.
Ψήνουμε τους κεφτέδες στην λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.
Για τη σάλτσα ντομάτας:
Τρίβουμε τις ντομάτες στο μούλτι μαζί με το κρεμμύδι.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει και προσθέτουμε τη τριμμένη ντομάτα με το κρεμμύδι.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μπαχαρικά, αλάτι-πιπέρι και το χλιαρό νερό.
Χαμηλώνουμε την ένταση στην εστία μας και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Σερβίρουμε τους κεφτέδες μελιτζάνας ζεστούς με τη σάλτσα ντομάτας και γαρνίρουμε με φύλλα βασικού ή δυόσμου.
3. Κολοκυθάκια γεμιστά με κινόα

Υλικά για 2-4 μερίδες:
Εκτέλεση
Αδειάζουμε την ψίχα από τα κολοκυθάκια, την ψιλοκόβουμε και αλατίζουμε. Την αφήνουμε σε ένα πιάτο να βγάλει τα υγρά της για 10 λεπτά και τη στραγγίζουμε καλά με τα χέρια.
Ξεπλένουμε καλά την κινόα και τη βάζουμε να βράσει σε 250 ml νερό, σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με την ψίχα κολοκυθιών, για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε την κινόα, τους χουρμάδες και τα κάσιους, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σταθούν για μερικά λεπτά.
Στο τέλος, προσθέτουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα αυτό και τα αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό, περίπου 1 δάχτυλο.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, τη στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Comments