Όταν η θερμοκρασία πέφτει και το σώμα μας χρειάζεται ενίσχυση, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια σούπα γεμάτη με ευεργετικά συστατικά! Οι σούπες δεν είναι απλώς ένα ζεστό γεύμα για τις κρύες μέρες. Είναι μια ευκαιρία να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μας χαρίζουν ευεξία. Οι παρακάτω συνταγές συνδυάζουν λαχανικά, μπαχαρικά και superfoods, δημιουργώντας γεύματα με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ας βάλουμε λοιπόν την κατσαρόλα στη φωτιά και ας φροντίσουμε τον εαυτό μας με τον πιο γευστικό τρόπο!

Σούπα με Κόκκινες Φακές και Κουρκουμά
Τι θα χρειαστούμε:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ (τριμμένο)
1 καρότο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών *
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Προαιρετικά: λίγο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα
Πώς τη φτιάχνουμε:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά και το τζίντζερ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να απελευθερωθούν τα αρώματα.
Ρίχνουμε το καρότο, τη γλυκοπατάτα και τις φακές και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
Χρησιμοποιούμε ένα ραβδομπλέντερ για να πολτοποιήσουμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη (ή την αφήνουμε όπως είναι αν προτιμάμε λίγη υφή).
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό και απολαμβάνουμε!
* Ζωμός λαχανικών: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπιτικό ζωμό (συνταγή παρακάτω) .

Σούπα με Λαχανικά και Βότανα
Τι θα χρειαστούμε:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (για ισχυρή αντιμικροβιακή δράση)
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους
1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λωρίδες
1 ντομάτα, τριμμένη
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο λάχανο (πλούσιο σε αντιοξειδωτικά)
1 κουταλάκι κουρκουμά
1 κουταλάκι τζίντζερ, τριμμένο
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών*
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι ρίγανη
Χυμό από μισό λεμόνι (για βιταμίνη C και ενίσχυση του ανοσοποιητικού)
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά: φρέσκος βασιλικός και λίγο μαύρο πιπέρι για το σερβίρισμα
Πώς τη φτιάχνουμε:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα καρότα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και το λάχανο και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον κουρκουμά, το τζίντζερ, τον ζωμό λαχανικών και τα βότανα.
Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό και λίγο μαύρο πιπέρι.
* Ζωμός λαχανικών: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπιτικό ζωμό (συνταγή παρακάτω) .
Γιατί αυτές οι σούπες είναι τόσο ευεργετικές;
Κουρκουμάς: Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στην κουρκουμίνη, που καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα.
Τζίντζερ: Φυσικό αντιφλεγμονώδες και βοηθά στην πέψη.
Φακές: Πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, προσφέρουν φυτική πρωτεΐνη και ενέργεια.
Γλυκοπατάτα: Περιέχει βήτα-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Λεμόνι: Γεμάτο βιταμίνη C, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Αυτές οι σούπες είναι ζεστά, θρεπτικά γεύματα που συνδυάζουν υπέροχη γεύση και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Δοκιμάστε τις και νιώστε τη διαφορά!

Σπιτικός Ζωμός Λαχανικών
Ο ζωμός λαχανικών είναι η ιδανική βάση για σούπες, σάλτσες και μαγειρευτά φαγητά. Είναι γεμάτος γεύση και θρεπτικά συστατικά, ενώ αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να αξιοποιήσουμε περισσεύματα λαχανικών.
Τι θα χρειαστούμε:
2 καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
2 σέλινα, κομμένα σε κομμάτια
1 πράσο
1 ντομάτα, κομμένη στα δύο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι θυμάρι ή ρίγανη
1 κουταλάκι κουρκουμά (για επιπλέον αντιφλεγμονώδη δράση)
1/2 κουταλάκι αλάτι
8 φλιτζάνια νερό
Πώς τον φτιάχνουμε:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ρίχνουμε το νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι να απελευθερωθούν οι γεύσεις.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για έως 5 ημέρες ή τον καταψύχουμε για μελλοντική χρήση.
Comments