top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • iconfinder_social_media_network_online_google_5000714

Πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη - "Γλυκαιμικός Δείκτης"

eleni-ancs

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, είναι επιτακτική η ανάγκη να επισημάνουμε πόσο σημαντική θέση κατέχει στην καθημερινότητά μας η ισορροπημένη διατροφή, αλλά και η συμπεριφορά του ατόμου σε σχέση με την επιλογή γευμάτων.


Παγκοσμια ημερα Διαβητη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, οι πάσχοντες του οποίου παρουσιάζουν αύξηση των τιμών της γλυκόζης (σακχάρου), είτε γιατί δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1) είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι αποτελεσματική (διαβήτης τύπου 2).


Δυστυχώς, υπάρχει από πολλούς λανθασμένα η αντίληψη ότι το σάκχαρο στο αίμα μας το αυξάνει μόνο η ζάχαρη, ίσως επειδή είναι σχεδόν οι ίδιες λέξεις. Ωστόσο, πέρα από την ζάχαρη, το αυξάνουν και όλες οι τροφές που περιέχουν σάκχαρα, δηλαδή οι υδατάνθρακες.


Οι υδατάνθρακες αποτελούν συστατικό των τροφίμων που ανήκουν στην ομάδα των φρούτων, των λαχανικών, των γαλακτοκομικών προϊόντων (λιγότερο στα τυριά), και του αμύλου (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κ.α.). Επομένως υδατάνθρακες κρύβονται σε όλες τις τροφές εκτός από το κρέας, τα λίπη και τα έλαια.


Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι για να προλάβουμε τον διαβήτη θα καταργήσουμε εντελώς την κατανάλωση υδατανθράκων. Για να επιλέξουμε ή να απορρίψουμε μια τροφή η οποία ενδεχομένως επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου, χρησιμοποιούμε ως γνώμονα τον Γλυκαιμικό Δείκτη.


  • Γλυκαιμικός δείκτης {ΓΔ}: Είναι μία αριθμητική τιμή που αποδίδεται σε υδατανθρακούχα τρόφιμα και δείχνει κατά πόσο το τρόφιμο αυξάνει την γλυκόζη του αίματος. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο γρήγορα οι τροφές αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα, σε σύγκριση με τη πόσιμη γλυκόζη ή το άσπρο ψωμί, τις κατατάσσουμε ως χαμηλού (<55), μέτριου (56-69) ή υψηλού (>70) γλυκαιμικού δείκτη.


** Συμπληρωματικά με τον ΓΔ, υπάρχει και ο υπολογισμός του Γλυκαιμικού Φορτίου σε μία τροφή (ΓΦ= πόσο γρήγορα και σε ποια ποσότητα κατανάλωσης ενός τρόφιμου ανεβαίνει το σάκχαρο)


Σακχαρωδης Διαβητης


Παρακάτω, αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές τροφές με χαμηλό, μέτριο και υψηλό ΓΔ:

Χαμηλός ΓΔ

Μέτριος ΓΔ

Υψηλός ΓΔ

Δημητριακά και σιτηρά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά , γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών ,όσπρια

Ρύζι basmati , ρύζι άγριο , βρόμη , παντζάρια , καλαμπόκι , πατάτα , ώριμη μπανάνα ,σταφύλι , σταφίδες

Λευκά αρτοσκευάσματα, δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης , ζυμαρικά λευκά , ρύζι λευκό , πολύ ώριμη μπανάνα , καρπούζι , ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης


Γενικές διατροφικές συστάσεις για άτομα σε σακχαρώδη Διαβήτη

  1. Ομοιόμορφος καταμερισμός υδατανθράκων μέσα στην ημέρα

  2. Κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών καθημερινά

  3. Μείωση κατανάλωσης κορεσμένου λίπους, ζάχαρης και αλατιού

  4. Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (25-30γρ ημερησίως)

  5. Τα γεύματα θα πρέπει να γίνονται σε σταθερές ώρες καθημερινά

  6. Διατήρηση βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα/ μείωση σωματικού βάρους όπου αυτό είναι απαραίτητο


115 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page