top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • iconfinder_social_media_network_online_google_5000714

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η σπουδαιότητα της υγιεινής διατροφής στην σύγχρονη καθημερινότητα

eleni-ancs

Έγινε ενημέρωση: 21 Απρ 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και επικεντρώνεται σε έναν κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το νερό και τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους. Σηματοδοτεί επίσης, την ημερομηνία της επετείου ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.


Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασικό πυλώνα για την διατήρηση της υγείας μας και της ευημερίας μας. Παρακάτω, περιγράφεται

αναλυτικά το πως η διατροφή επιδρά στην υγεία μας και με ποιο τρόπο η σύγχρονη καθημερινότητα επηρεάζει τον

τρόπο σίτισης των ανθρώπων.



“Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου, και το φάρμακό σου η τροφή σου’’, Ιπποκράτης 400 π. Χ”


Τα οφέλη της διατροφής στην υγεία μας!!

  1. Πρόληψη ασθενειών. Η υιοθέτηση σωστών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών σχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση διαφόρων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, διάφορες λοιμώξεις, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, ο σωστός τρόπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών και στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

  2. Αποτελεσματικότερος έλεγχος βάρους. Τα μικρά και συχνά γεύματα που είναι απαραίτητο να γίνονται μέσα στην μέρα, κάνουν τον μεταβολισμό μας να βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, συνεπώς συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

  3. Βελτιωμένη διάθεση, μνήμη και ψυχική υγεία. Η αυξημένη πρόσληψη σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, απαραίτητα λιπαρά οξέα και προβιοτικά, μας προσφέρει καλή εγκεφαλική λειτουργία και ισορροπία στους νευροδιαβιβαστές που διαχειρίζονται την διάθεση.

  4. Μεγαλύτερη παραγωγικότητα και εύρος προσοχής. Τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά μας είναι το φυλλικό οξύ, τα αντιοξειδωτικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

  5. Καλύτερη ποιότητα ύπνου: οι διαταραχές στον ύπνο μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, μειωμένη ενέργεια, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αυξημένο ρίσκο για καρδιαγγειακές παθήσεις κ. α. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη βοηθούν για έναν ποιοτικό ύπνο. Καλές πηγές τρυπτοφάνης αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας, τα πολύσπορα και ολικής άλεσης προϊόντα (δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι), τα όσπρια, το κρέας, τα θαλασσινά, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, τα φουντούκια κ.ά.

  6. Σωστή ενυδάτωση. Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει στην καλή λειτουργία όλου του οργανισμού. Τα υγρά είναι σημαντικά για όλες τις σωματικές λειτουργίες. Βοηθούν το σώμα μας να διατηρεί τη θερμοκρασία του σταθερή, να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στα κύτταρα, να απομακρύνει τις τοξίνες, να διατηρεί τον όγκο του αίματος, να λιπαίνει τις αρθρώσεις και τους ιστούς, όπως αυτούς του στόματος, των ματιών και της μύτης, και να μειώνει τις λιγούρες.

  7. Ομαλή λειτουργία οργανισμού: Η καθημερινή κατανάλωση σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία μας εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία σε διάφορα συστήματα του οργανισμού μας, όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος, τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την ομαλή λειτουργία της όρασης, την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, την υγεία στα μαλλιά και το δέρμα μας κ.α.

  8. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της υγείας και στην αποφυγή παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κτλ. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να τρώμε σωστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, και όχι μόνο όταν υπάρχει κάποια πάθηση που αντιμετωπίζουμε αυτό τον καιρό ή όταν επιθυμούμε απώλεια βάρους.


Η διατροφή στον σύγχρονο τρόπο ζωής


Οι ρυθμοί της ζωής σήμερα είναι έντονοι, και το άγχος είναι μέσα στην καθημερινότητά μας. Όλοι αναζητούν μια

γρήγορη λύση όταν πεινάνε, ακόμα και όταν βρίσκονται εντός σπιτιού όπου υπάρχει η δυνατότητα να ετοιμάσουν

κάποιο γεύμα. Ταυτόχρονα η έντονη προβολή αυτού του τρόπου ζωής από τα ΜΜΕ, ‘’ωθεί’’ πολύ κόσμο στο να

καταναλώνει σνακ πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες, τα οποία δεν προσφέρουν καμία θρέψη. Επίσης λόγω

έλλειψης χρόνου, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν 1-2 γεύματα ημερησίως. Σε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με

την σύγχρονη διατροφή των Ελλήνων, τα αποτελέσματα δείχνουν εξαιρετικά μειωμένη κατανάλωση σε φρούτα και

λαχανικά (3 μερίδες/ εβδομάδα) και αυξημένη κατανάλωση σε κορεσμένα λίπη (σχεδόν καθημερινή κατανάλωση

σε υψηλά λιπαρό κρέας, τυρί, fast food).

Το τι τρώμε επηρεάζει την υγεία μας, το πώς νιώθουμε και το πώς λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας. Είναι

λοιπόν πολύ σημαντικό, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγεία μας, να υιοθετήσουμε ένα ισορροπημένο τρόπο

διατροφής και να εντάξουμε την φυσική δραστηριότητα στην ζωή μας, πηγαίνοντας αντίθετα με το ρεύμα της

σύγχρονης εποχής.

108 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page