top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • iconfinder_social_media_network_online_google_5000714

10 Τροφές που μειώνουν το στρες

eleni-ancs

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους ολοένα αυξημένους και απαιτητικούς ρυθμούς, δυστυχώς έχει οδηγήσει στο να κάνει το άγχος και το στρες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσοτέρων ανθρώπων. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του στρες, μέσα σε αυτές και η διατροφή μας.


Το άγχος επηρεάζει περίπου το 7,6% του παγκόσμιου πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από διαρκή αισθήματα έντασης, ανησυχίας και νευρικότητας. Μεταβάλλει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον ύπνο μας, τη διαχείριση του πόνου, τα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης, την αποθήκευση λίπους, ακόμα και την πέψη. Ακολουθώντας συγκεκριμένες συμβουλές η διατροφή μας μπορεί να γίνει εργαλείο για τη διαχείριση και τη μείωση του άγχους. Άλλωστε, η σχέση της διατροφής με την υγεία είναι αναγνωρισμένη από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος δίδασκε: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας».



Οι παρακάτω τροφές βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων του στρες:


  1. Σολομός: Ο σολομός περιέχει θρεπτικά στοιχεία που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, μεταξύ αυτών βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA. H εξήγηση είναι ότι αυτά τα συστατικά βοηθούν στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και σεροτονίνης, που έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες.

  2. Χαμομήλι: Το εκχύλισμα χαμομηλιού, διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ίσως βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής η οποία συνδέεται με το άγχος. Ίσως επίσης να συμβάλλει και στη ρύθμιση του συστήματος αντίδρασης του σώματος στο στρες.

  3. Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην ασιατική κουζίνα και είναι διάσημος για τη μοναδική γεύση και το χρυσαφένιο χρώμα του. Περιέχει κουρκουμίνη, συστατικό που έχει μελετηθεί για τον ρόλο του στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη αγχωδών διαταραχών. Γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, η κουρκουμίνη φαίνεται πως βοηθάει στην πρόληψη της φθοράς εγκεφαλικών κυττάρων, που συνδέεται με χρόνια φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.

  4. Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονόλες, φυτοθρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Έρευνες αναφέρουν πως οι φλαβονόλες της μαύρης σοκολάτας ίσως ωφελούν την εγκεφαλική λειτουργία κι έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι φλαβονόλες ενδεχομένως αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κι ενισχύουν μονοπάτια κυτταρικής σηματοδότησης.

  5. Γιαούρτι: Εάν υποφέρετε από άγχος, το γιαούρτι είναι μια πολύ καλή τροφή που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Τα προβιοτικά που περιέχονται σε κάποια είδη γιαουρτιού ίσως βελτιώνουν πτυχές της ευζωίας μας, καθώς υποστηρίζουν τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν, πως υγιή βακτήρια του εντέρου ίσως συνδέονται με καλύτερη ψυχική υγεία.

  6. Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει λ-θεανίνη, αμινοξύ που έχει μελετηθεί για τα θετικά αποτελέσματα που ενδέχεται να έχει στην υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του άγχους.

  7. Γάλα: Τα φωσφολιπίδια που περιέχει συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχολογίας καθώς μπορoύν να βελτιώσουν τις ψυχικές και τις ενδοκρινικές αντιδράσεις από το στρες. Επίσης, η πρωτεΐνη που περιέχει το γάλα ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

  8. Μύρτιλα: Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και Ε. Επίσης, ο χυμός τους μπορεί να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης που αποτελεί ορμόνη του άγχους.

  9. Αβοκάντο: Το εν λόγω φρούτο περιέχει λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και διάφορα μεταλλικά στοιχεία. Η καθημερινή κατανάλωσή του συμβάλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και στρες.

  10. Φρούτα & λαχανικά: Οι συγκεκριμένες ομάδες τροφών περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων ενώ οι φυτοθρεπτικές τους ουσίες φαίνεται πως σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσης. Να σημειωθεί πως το σπανάκι και τα σπαράγγια καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα φολικού οξέως ρυθμίζουν την παράγωγη σεροτονίνης στον εγκέφαλο.


Τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγονται

  • Αλκοόλ: αν και καταστέλλει το νευρικό σύστημα και προκαλεί το αίσθημα της χαλάρωσης, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και φυσικά να μην υπάρχει εξάρτηση από αυτό.

  • Καφές: Η καφεΐνη και η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο, ταχυκαρδία και διαταραχές στον ύπνο. Καλό είναι, λοιπόν, να μην καταναλώνουμε πάνω από 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

  • Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη, προκαλούν έντονες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα συνεχώς να έχουμε το αίσθημα της πείνας, κάτι το οποίο δημιουργεί σύγχυση και αναστάτωση στην ψυχολογία μας.



Τελειώνοντας

Το άγχος είναι μια σύνθετη ψυχική διαταραχή που απαιτεί συνδυασμό προσεγγίσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία που ίσως υπάρχουν, οι τροφές επίσης συμβάλουν στην υποστήριξη στη μείωση των συμπτωμάτων και την προαγωγή της καλύτερης υγείας του εγκεφάλου. Βάζοντας τις παραπάνω τροφές στη διατροφή σας, σίγουρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και της συνολικής ευζωίας σας.

54 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page